Oświadczenie Stowarzyszenia w sprawie wyborów samorządowych w 2014 r.

OŚWIADCZENIE

Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej w sprawie wyborów samorządowych w 2014 r.

(uchwała Zarządu Głównego Stowarzyszenia z 04.11.2014 r.)

Stowarzyszenie Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej informuje, że nie powołało własnego komitetu wyborczego, a wszelkie podobieństwa w nazwach komitetów wyborczych do naszego Stowarzyszenia są przypadkowe. Nie prowadzimy żadnego lobbingu w sprawie wyborów. Optujemy za nowoczesnymi, a nie pseudonowoczesnymi, rozwiązaniami w sprawie rozwoju Bochni i Ziemi Bocheńskiej i udogodnieniami dla mieszkańców i turystów, ale w zgodzie i z poszanowaniem dla wielowiekowego dziedzictwa przeszłości, kultury i tradycji.

Nie popieramy sezonowych demagogów, proroków i wizjonerów, którzy objawili się tuż przed wyborami. Doceniamy tych, którzy zaangażowaniem, doświadczeniem, wiedzą i kulturą osobistą wykazali się troską o właściwy kierunek rozwoju Bochni i Ziemi Bocheńskiej we wszystkich jej wymiarach, korzystnych zarówno dla organizmu miejskiego i powiatowego jak i mieszkańców.

Mamy  nadzieję na wypracowanie w  nowej kadencji  mądrej, spójnej polityki gospodarczej, kulturalnej i należytej promocji, w zgodzie z pryncypiami i wartościami, którym nasze Stowarzyszenie jest wierne.

Zarząd Główny

Pierwsze obchody bocheńskiej wolności

31 października, w godzinach wieczornych, zgromadziliśmy się pod pomnikiem „Poległym za wolność 1914-1920”, by wspólnie świętować 104. rocznicę uwolnienia się spod jarzma austriackiego zaborcy. To pierwsze takie obchody, zorganizowane społecznie przez kilka

Podsumowanie XXIX Kwesty