Stanowisko Zarządu Głównego Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej w sprawie ulic Andrzeja Benesza i Franciszka Kaima

Zarząd Główny Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej skierował do Przewodniczącego Rady Miasta Bochni, Pana Jana Balickiego pismo określające nasze stanowisko sprawie zmiany nazw ulic: Andrzeja Benesza i Franciszka Kaima. W przedmiotowej sprawie Rada Miasta podjęła uchwałę aprobującą w całości to stanowisko, przy jednym głosie wstrzymującym się. Poniżej prezentujemy treść tego pisma.

Tekst w formacie pdf:  Boch_spr_Benesza i Kaima

161. rocznica wybuchu Powstania Styczniowego

Bochnia, wówczas miasto obwodowe leżące poza terenem objętym działaniami powstańczymi, odegrała ważną rolę zaplecza dla Powstania Styczniowego. Stąd przemycano za Wisłę do oddziałów powstańczych broń i amunicję, leki i środki opatrunkowe, żywność, a przede wszystkim

Nowy numer Wiadomości Bocheńskich już dostępny!

Wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi przekazujemy Państwu ostatni w tym roku numer Wiadomości Bocheńskich nr 4(138). Numer ten otwiera artykuł dr Kazimierza Przybyłki z Lublina, który wspomina dzieciństwo w Lipnicy, opisuje obyczaje Bożonarodzeniowych oraz przedstawia swoje refleksje świąteczne. Co w numerze?