Stanowisko Zarządu Głównego Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej w sprawie ulic Andrzeja Benesza i Franciszka Kaima

Zarząd Główny Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej skierował do Przewodniczącego Rady Miasta Bochni, Pana Jana Balickiego pismo określające nasze stanowisko sprawie zmiany nazw ulic: Andrzeja Benesza i Franciszka Kaima. W przedmiotowej sprawie Rada Miasta podjęła uchwałę aprobującą w całości to stanowisko, przy jednym głosie wstrzymującym się. Poniżej prezentujemy treść tego pisma.

Tekst w formacie pdf:  Boch_spr_Benesza i Kaima

Spotkanie z ukraińską delegacją z Czortkowa

Już w najbliższą środę (3 sierpnia) o 18:00 w siedzibie naszego Stowarzyszenia zostanie otwarta wystawa, przygotowana z inicjatywy Stowarzyszenia Wspólnota Bocheńska. Wystawa „Podaj rękę Ukrainie”, przedstawia skalę zniszczeń i tragedii ludzkich, które za sprawą Rosjan od pół roku na co dzień

Rozpoczęcie renowacji nagrobka Nikodema Goyskiego